Festivalski programi

Dramski program

Na otvorenoj pozornici ispred stare šibenske vijećnice, i u kazališnoj zgradi , već godinama se smjenjuju ponajbolji naši i strani dramski ansambli što pokrenuti vječnim zovom kazališnog duha nastoje, već odavno pretijesnom gledalištu (pa je stoga svaki prozor već loža, svako odmorište na stepeništu galerija) pokazati ono najljepše i najbolje što su izmaštali pisci, zamislili redatelji i ostvarili glumci čarolijom svog jedinstvenog umijeća. Kroz 50 Festivala izvedena je 341 najraznolikija dramska predstava, zapisao bi kroničar.


Likovni program

Crtati znači ostavljati trag. Ostavljati trag znači živjeti. Osunčani bijeli panoi Šibenika spremno su otvoreni da prime bogatstvo dječjeg svijeta što se u nevještim, a majstorskim, dječjim prstićima, s pomoću olovki, kreda, boja, kistova, plastelina i gline, pretvara u čudesni i nikad ponovljivi svijet mašte koja je svojom vedrinom pravi radosni kliktaj u ukupnosti festivalskih zbivanja. Uz bok s djecom , u Šibeniku na Festivalu izlažu najeminentnija imena hrvatske i svjetske likovne umjetnosti , slikari i umjetnici što su u svom djelu sačuvali i odnjegovali dragocjenu vezu s iskustvima čistog djetinstva.


Glazba

Glazba je u nama i oko nas. Svugdje je. Prisutna je u kamenom skladu veledjela Jurja Dalmatinca, u spontanoj pjesmi klape pučkih pjevača na bilo kojem od zvonkih trgova Šibenika. Glazba, vokalna ili instrumentalna, umjenička ili folklorna, sastavni je dio bogatstva događanja Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik – Hrvatska.U kakofoniji našeg bučnog suvremenog svijeta brojne se šibenske ljetne noći, za trajanja Festivala, pretvaraju u svečanost najdrevnijeg umijeća čovjekova, u praznik ritma, zvuka i sklada. U svojim brojnim pojavnim oblicima u cjelovit umjetnički doživljaj spaja glazba izvođače i slušatelje svih ljudskih rasa, što tokom godina pridonose svoj stvaralački obol izgradnji plemenitijeg, kulturno osviješćenijeg čovjeka. Pjevači, plesači, instrumentalisti, baletani, zabavnjaci, folkloristi…, svi u Šibeniku nalaze pogodno utoćište među vrijednim kamenim spomenicima, tako da njihova umjetnost plete vezu između umjetnosti, čovjekove duše i neizbrisive atmosfere Međunarodnog dječjeg festivala.


Lutkarski program

Lutke su već odavno postale ravnopravni sugrađani Šibenika. Cijeli su grad pretvorile u veliku dječju sobu, onu stvarnu i onu nestvranu, koja je njihova istinska postojbina. Lutke su najidealniji tumači likova što nastaju i niču iz nedohvata dječje mašte i ponovno se, okrznuti i obremenjeni iskustvom svijeta odraslih, u nju vraćaju kao u spasonosno utočište. Kroz Međunarodni dječji festival u Šibeniku prošla su sva naša lutkarska kazališta kao i brojna inozemna. Svaka od tih predstava ( 434 u 40 godina) bila je nova radost, užitak i iskustvo, i djeci, i onom nikad odraslom djetetu što se, na sreću, krije u svakom odraslom čovjeku.


Film i televizija

Filmski program postao je sastavnim dijelom cjelokupnog programa Međunarodnog dječjeg festivala od 1977. godine. Film se pojavljivao i ranije, ali od ove godine on postaje prepoznatljivim, osmišljenim dijelom Festivala. Osim izbora ponajboljih hrvatskih filmova za djecu, namjera je bila ponovno valorizirati postojeća ostvarenja i novu generaciju djece upoznati s klasičnim djelima svjetskog i domaćeg filma. Naglasak je, dakako, stavljen na dječje filmsko stvaralaštvo. Kao logičan nastavak takva usmjerenja bilo je uvođenje filmske radionice za animirani film (1983. godine) koja je postala jednim od izvorišta za izučavanje rada na animiranom filmu. Televizija je također prisutna na Festivalu, i taj moćni suvremeni medij pokušava naći pravi pristup i ulogu u bogatom životu Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.


Živi život festivala

Međunarodni dječji festival posjećivali su i posjećuju naistaknutiji kulturni i javni djelatnici naše zemlje, dajući time priznanje i umjetnicima i djeci, i naporima svih onih što svojim radom, stremljenima i stvaralaštvom ostvaruju Festival. Festival su svojom nazočnošću obogatili mnogi ugledni umjetnici svijeta . Trgovi i ulice Šibenika mjesto su najprikladnijeg susreta pjesnika i djece. U podatnu dječju dušu oplemenjena poetska riječ pada kao sjeme u plodnosnu zemlju. Na trgovima se pjeva i pleše, i svira, moderno i pučki. Folklor svih naših krajeva šarena je arabeska Hrvatske na drvenom kamenu Šibenika