‘Juha od bundeve’, ‘Puž muž’ – predstave koje su oduševile publiku

Predzadnji petak u lipnju bio je po ukusu najmlađih Šibenčana i malih prijatelja Krešimirovog grada koji ovih dana uživaju u programu 57. Međunarodnog dječjeg festivala.
Priča o programu krojenom za 23. lipnja u sklopu Festivala djeteta uključila je prezentaciju rada polaznika glazbene radionice na trgu ispred zgrade Hrvatskog nacionalnog kazališta u Šibeniku da bi se nedugo zatim preselila na daske koje život znače.

Šibenski teatar ugostio je Kazalište lutaka Zadar koji su, malo je reći, oduševili najmlađu publiku predstavom ‘Juha od bundeve’. Predstava je privukla zaista velik broj djece u pratnji odraslih. Djeca su se smijala glumcima, pjevala su s njima i s pljeskala im. Bila je to prava kazališna atmosfera dostojna mjesta i vremena.
Za to vrijeme na šibenskim ulicama i kazalištima vladalo je ozračje veselja čemu je svakako doprinio nemali broj uličnih umjetnika od Crowd Control, Abraham Thilla i Thomasa Herforta, a odnedavno nezaobilazno je zaustavljanje u Perivoju Roberta Visianija gdje su svoje mjesto na Festivalu pronašli Monster Colors.

Ono što je u kazalištu bila ‘Juha od bundeve’, to je na Novoj sceni bio ‘Puž muž’ – predstava koja je oduševila publiku u izvdebi posebno festivalu dragih prijatelja iz Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.

puz muz

Sve pozornice grada Šibenika udaljene su svega nekoliko koraka jedna od druge. Na savršenoj udaljenosti da ne smetaju jedna drugo, a opet dovoljno blizu da publika stigne na početak svake predstave. Pa se tako nedaleko Nove scene nalazi Ljetna pozornica smještena između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice gdje se u petak navečer održala predstava ‘Ja, Magarac’ prema režiji Dražena Ferenčine.

I ponovno je glumačka postava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka osvojila festivalsku publiku izvedom nastalu na temeljnu djela velikog književnika Zvonimira Baloga, čovjeka bliskoj odraslima i djeci. Jedni ga se sjećaju s osmijehom na licu, a drugi ga po prvi put s radošću upoznaju u kazališnoj formi.

Za opuštanje na kraju dana na Festivalu djeteta publika uvijek može računati na jedan dobar film. Upravo za to služe filmske projekcije na Gorici gdje su djeca, mlađa, nešto starija pa i roditelji u petak navečer uživali u crtanom filmu, kino hitu, Vaiana. Film i kokice – ima li boljeg načina za privesti dan kraju?!

Ako ste godištem nešto stariji i ljubitelji klapske pisme, onda ima. Bio bi to koncert klapa Adriaticum koja je Šibenčane i goste grada oduševila koncertom na povijesnom trgu Dobrić, a sve u sklopu Festivala. Na mjestu podno slavnog rebusa nije bilo mjesta nedoumicama. Klapske note u petak navečer opustile su i kamen od kojeg je Dobrić satkan, a kamoli ne bi čovjeka na kraju radnog tjedna.