Ruska lutkarska inačica ‘Palčice’

Brojna su djeca pohrlila u Šibensko kazalište pogledati predstavu ruskog Kazališta lutaka ‘Brodjačaja Sobaka’.  Ruski lutkari za 57. izdanje Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku pripremili su ‘Palčicu’ i nisu pogriješili. Na daskama koje život znače sa šibenskom adresom gostovali su u srijedu, 21. lipnja, a ‘Palčicu’ nema tko nije htio pogledati.

Ruska lutkarska inačica ‘Palčice’ nastala je prema istoimenoj priči omiljenog dječjeg pisca Hansa C. Andersona.  Pričajući nešto drugačiju priču o maloj djevojčici, o snazi i dobroti koju je imala u sebi, ruski kazalištarci donijeli su pred publiku nešto drugačiji lik hrabre djevojčice koristeći se lutkama, a uz pomoć svjetla, odnosno mraka.

Djeci se svidjela. Publika je pratila predstavu čemu su u prilog išli i međusobni razgovori djece u nastojanju da pogode koji dio priče ruski lutkari uprizoruju u kojem trenutku. Bilo je važno dati do znanja da se na predstavu došlo s predznanjem, da se ‘Palčica’ čitala. Predstava dosta drugačija od one kakvu je publika vjerojatno očekivala kad su kupovali ulaznice i spremali se za kazalište nikog nije navela na izlazak iz zgrade. Dapače.

Glumci, ti nevidljivi majstori, pokretači lutke i priče zasluženo su nagrađeni velikim pljeskom na kraju predstave koja je, ako se uspjeh predstave mjeri prema broju svjetlećih ekrana u krilu publike, dobila odličnu ocjenu na isteku 50 minuta koliko je predviđeno trajanje.